Behoeften 
 Ik leef en werk graag vanuit de theorie van Geweldloze Communicatie (GC) ook wel verbindende communicatie genoemd. Deze theorie gaat uit van de volgende vier elementen:
1) Waarneming
2) gevoel
3) behoeften 
4) verzoek 
 
Waarom werk ik graag met deze theorie? Omdat het GC-proces mij en jou leert om me eerlijk en open te uiten hoe we zijn en wat er in mij en jou leeft, zonder kritiek te leveren en zonder anderen te analyseren alsof er iets met jou of mij niet in orde zou zijn. Deze 'houding' van jij bent oke en ik ben oke, is mijn basis-levenshouding.
  • De aanname van Geweldloze Communicatie is dat alles wat we doen, we -bewust of onbewust- doen om een behoefte te vervullen. Alle mensen hebben dezelfde behoeften. Overal op de wereld-los van geslacht, leeftijd, geloof, cultuur, ras, hebben mensen hetzelfde nodig. Zo hebben we allemaal behoefte aan voedsel, veiligheid, begrip, liefde. Er zijn meer dan 65 verschillende universele behoeften. Deze behoeften heb ik opgenomen in mijn spel Zijn3.0.
  • Gevoelens zijn signalen van (on)vervulde behoeften. Als je je boos, bedroefd of bang voelt, komt dat omdat een bepaalde behoeften van je onvervuld is. Voel je je blij en opgetogen dan is een bepaalde behoefte van je vervuld.
  •  Ieder mens kiest zijn eigen strategie om zijn behoeften vervuld te krijgen.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je denkt en voelt. Een ander mens of een gebeurtenis kan de 'trigger' zijn voor bepaalde gedachten en gevoelens. De oorzaak van deze gedachten en gevoelens zijn je eigen (on)vervulde behoeften. Bijvoorbeeld: ik voel me boos omdat ik de behoefte heb aan samenwerking. In plaats van ik voel me boos omdat jij mij niet helpt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Afbeelding invoegen